Oldalak

2012. december 27., csütörtök

Pihenés

December utolsó hete nekem a pihenésé, a Karácsonyi vásár megtette hatását, megfázott a torkom így kénytelen vagyok forralt borral kúrálni magam :-)
Ez nem jelenti azt, hogy ne terveznék, sőt...
Egyet már el is árulhatok, februártól átlátszó szappanokkal fog bővülni a kínálatom!
Találkozunk januárban!
Évzárásként szeretném megköszönni a vásárlásokat, a pozitív visszajelzéseket, a kedves mosolyokat, nagyon széppé tették az egész évem!
Mindenkinek jó szórakozást szilveszterkor!
kép:http://www.nosalty.hu/recept/forralt-bor


2012. december 24., hétfő





Békés boldog mézeskalács illatú  Karácsonyt kivánok minden kedves olvasómnak!

 

 

Kép: Pinterest:http://penguinstamper.blogspot.com/2011/11/christmas-greetings-card-sample.html

2012. december 17., hétfő

3+1 Gyors és olcsó Karácsonyi ajándékötlet

Kevés az idő Karácsonyig, ha még nincs meg mindenki számára az ajándék, de szeretnél valami személyeset adni, akkor van pár ötletem:
1.) Fürdőbomba
3 ek. szódabikarbóna,
1 ek. citromsav,
8 csepp illóolaj
1 tk mandula, vagy repce, vagy olivaolaj ( lehet napraforgóolaj is)
Kavard alaposan össze.
Ez szinte por állagú lesz, kanalazd szilikonformába, jó erősen nyomkodd bele az ujaddal, pár óra mulva , amikor megkeményedett óvatosan kiveheted és már csomagolhatod is! Ha nincs szilikonformád, akkor egy tálcára rakj különböző formájú pogácsaszaggatókat és azokba kanalazd, majd nyomkodd a keveréket.
 Ha például levendula illót használsz és van otthon szárított levendulavirágod, akkor arra csöpögtesd az illót úgy keverd a többi hozzávalóhoz, sokkal erősebb és tartósabb illatot kapsz.
2.) Fürdősó
Keress egy szép formájú üres üvegcsét, töltsd meg darabos tengeri sóval, illatositsd az ajándékozandó kedvenc illatával, csavard rá a tetejét és már kész is.
3.) Zselés illatosító
1 tasak zselatin,
víz,
8-10 csepp illóolaj,
ételszínezék.
A zselatint készítsd el a csomagoláson levő utasítás szerint, keverd bele a színezéket és csöpögtesd bele az illóolajat is, töltsd kis pohárba, mécsestartóba, amint megkötött csomagolhatod is. ( Tehetsz a pohárba dekorációnak kagylót, követ, karácsonyi díszt is)
+1.) Mamáknak-tatáknak tökéletes ajándék
Az unoka kéz és láblenyomata örök emlék lehet. Hozzávalók: egy tálca, homok, gipsz  és egy vagy két esetleg három gyerkőc.
Egy kisebb tálcára vastagon homokot szórunk 1-1 és fél cm vastagon, tehetünk rá kavicsot, kagylóhéjat is, bele nyomkodjuk a gyerek kezét illetve/és lábát. Óvatosan kivesszük, (nem árt ha a homok vizes kicsit, úgy jobban tartja a formát) ezután a gipszet jó hígra kikeverjük és nagyon óvatosan apránként beleöntjük a tappancsnyomokba. Hagyjuk alaposan megszáradni ( a száradási idő a gipsztől függ, legbiztosabb, ha egy éjjelre félretesszük), ha már biztosak vagyunk benne, hogy kész, akkor óvatosan felemeljük és kész is a dombormű.
Jó szórakozást!

2012. december 6., csütörtök

Ünnepi készülődés

Négy hete a konyhámban csak szappan készül... Illatokon, formákon jár  az eszem, kitaláltam sok szépet a fejemben, amit azután vagy meg tudtam valósítani, vagy nem. Sajna néha ami fejben egyszerűnek, könnyen kivitelezhetőnek tűnik az a valóságban nem is olyan egyszerű. Valahogy semmi se sikerült úgy ahogy szerettem volna, na de ez van, azért remélem nem lesztek csalódottak és aki szeretne, az tudni fog közülük választani.
Felsorolnám mik készültek (a képekkel mindig le vagyok maradva, de írtam ez ügyben a Jézuskának és próbálok jó kislány lenni...hátha...), ezek mellett a klasszikusokat továbbra is megtaláljátok ( körömvirág, levendula, citrom, narancs, kamilla, menta)
Tehát:
1.) Édesnarancs illós-mézeskalács fűszeres szappan- Kicsit rusztikus, de annál fenségesebb illatú szappan.
 Minden bőrtipusra, a narancsilló helyreállitja a száraz és a zsiros bőr anyagcseréjét. A mézeskalácsban fűszerben levő fahéj és gyömbér bőrvörösitő. Vigyázat allergizálhat! Összetétel: elszappanosított: pálma-és kókuszzsir, napraforgó-és olivaolaj, kecsketej, édesnarancsilló, mézeskalácsfűszer.
2.)  Édesnarancs illós-fahéjas szappan - szintén kicsit rusztikus, de igazi karácsonyi illatú szappan.
Minden bőrtipusra. A narancsilló helyreállitja a bőr anyagcseréjét. A fahéj bőrvörösítő, fertőtlenitő hatású. Allergizálhat! Összetétel: elszappanosított pálmazsír, kókuszzsír, napraforgóolaj, olívaolaj, kecsketej, édesnarancsilló, fahéj.
3.)  Olívaolajos fenyő illós szappan- tengerparti hangulatú,  kényeztető szappan.
Minden bőrtipusra. Kevéssé habzó, de annál inkább tápláló, hidratáló, antioxidáns hatású szappan, már babakortól használható!. Összetétel: elszappanosított olívaolaj, kecsketej, fenyőilló, spenótpor.
4.)Rózsaszín- és fehéragyagos-rózsás szappan - Igazi kényeztetés a száraz bőrnek. A rózsasín agyagnak köszönhetően, nagyon jól tisztítja a bőrt, de nem  szárítja ki! A geránium illó a faggyútermelést szabályozza.
A rózsa szirmok illatukkal  kényeztetik a lelkünk.          
Száraz, érzékeny bőrre, bőrnyugtató, méregtelenítő, tápláló hatású. Összetétel: elszappanosított pálmazsír, kókuszzsír, napraforgóolaj, olívaolaj, kecsketej, rózsaszín- és fehér agyag, geránium illó, rózsaszirmok.
5.) Rózsaszínagyagos-tengeri sós szappan   A sószappan a legjobb ellenszere az ekcémás bőrnek!               Minden bőrtipusra, a só méregtelenítő hatású, kiváló a pattanásos és az ekcémás bőr kezelésére, és a rózsaszínagyag tartalom lehetővé teszi, hogy a száraz bőrűek is használhatják.. Összetétel: elszappanosított pálmazsír, kókuszzsír, napraforgóolaj, olívaolaj, kecsketej, tengeri só, rózsaszínagyag.
6.) Csalános, borsmentás, citromos szappan                  
 Zsíros, korpás haj ellenszere. Szappanos hajmosás esetén elengedhetetlen a citromleves vagy az ecetes öblítés a víz keménysége miatt. Összetétel: elszappanosított pálmazsír, kókuszzsír, napraforgóolaj, olívaolaj, kecsketej, csalántea, citromillóolaj, borsmenta illóolaj.
7.) Levendulás-rozmaringos szappan                 
 Minden bőrtipusra illeteve száraz hajra samponnak is kiváló. Csökkenti a hajhullást.
 Összetétel: elszappanosított pálmazsír, kókuszzsír, napraforgóolaj, olívaolaj, rozmaring és levendula illóolaj.


2012. november 16., péntek

Körömvirág krém házilag

A körömvirág egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk, mely tavasztól a nyár közepéig színesítheti a kertünk, a nagy melegben leáll a bimbóképződés,de ősszel új erőre kapva ontja virágait, a kisebb fagyok se viselik meg. Nem igényel különleges elbánást, ezért bátran ültessük akár balkonládába is.
Szinével vidámságot hoz a kertbe és gyógyszerként is felhasználhatjuk.
Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és gombaölő hatásainak köszönhetően számos módon felhasználható.
Teája a torokgyulladás leküzdésében segít, de a gyomorfekélyben szenvedők is bátran ihatják.
Ülőfürdő is készíthető belőle.
Külső hatásai:
-sebgyógyítás ( pattanásos bőr)
- vérzéscsillapítás,
-leégés kezelése,
-ekcéma tüneteinek kezelése,
-rovarcsípés esetén csökkenti a viszkető érzés.
Tehát az otthoni gyógyszertárunk elengedhetetlen része kell, hogy legyen.

Körömvirág tea elkészítése:
1 kk körömvirág egy bögre vizhez (250 ml)
Az előzőleg felforralt vizet ráöntjük a körömvirág szirmokra és állni hagyjuk 10 percig.
Gargarizáláshoz langyosra hűtve ajánlom.

Körömvirág kenőcs készítése:
-Disznózsír ( vagy vaj, pálmazsír, kókuszzsír, illetve készülhet olajokból is, ehhez azonban szükség van méhviaszra is a krém állag eléréséhez)
-Körömvirág ( legjobb szirmokból készíteni, azokban van a legtöbb hatóanyag)
Egy lábasba vizet öntök és a tűzhelyre teszem melegedni, egy hőálló tálba beleteszek annyi zsiradékot amennyi krémre szükségem van ( ha egy kiürült dobozt szeretnék megtölteni, akkor előzőleg belemérem a zsírt, illetve szemmértéket alkalmazok), ráteszem a lábasban gyöngyöző vízre és amikor felolvadt beleteszek annyit körömvirágot, amennyit ellep a zsiradék, ne sajnáljuk! A hőfokot leveszem és ritkán kevergetve hagyom kiolvadni a hatóanyagokat. Kb másfél óráig olvasztgatom a gőz fölött, majd hűvös helyre teszem másnapig. Akkor felmelegítem annyira,hogy le tudjam szűrni ( teaszűrő vagy textil pelus a legjobb erre a célra), azonnal beleöntöm a tégelybe, hagyom megdermedni és már használható is a saját kézzel készített adalékmentes krémünk.
Hát nem egyszerű?
Tessék kipróbálni!


2012. november 8., csütörtök

Szappanos ünnepi felkészülést mindenkinek!

Ha szeretnéd szeretteidet vagy saját magad kényeztető ajándékokkal meglepni az ünnepekre, akkor figyeld a blogot,  mert nemsokára felkerülnek a Karácsonyra szánt ajándék ötleteim képekkel!
Annyit azért elárulok, hogy a szappanok mellett készül még illatos fürdősó és pezsgő fürdőgolyó is.
És lesz még sok meglepi, akció és lehet még játék is....
Benne vagytok?
 kép: craftycrafty.tv

2012. november 7., szerda

Miért pont kecsketej?

Hát lássuk:
A kecsketejben megtalálható a Q10 koenzim, és több mint 70 telítetlen zsírsav. Tartalmaz még A, B6, B12 és E vitaminokat.
Elektrolit tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású, ezért külsőleg használva alkalmas a bőrallergia, ekcéma és kiütések enyhítésére.
Nemcsak magas az ásványi anyag tartalma, de megegyezik a bőr védőrétegében találhatóakkal, így a belőle készült szappanok mindennapi használat alatt sem szárítják a bőrt. Lúgos kémhatású, így visszaállítja a bőr normál PH- értékét.
Alacsony olvadáspontja miatt már 37 Celsius fokon behatol a bőr mélyebb rétegeibe és könnyen felszívódik.
A kecsketej egy természetes forrása az alfa-hydroxy savnak (AHA), ami finoman hámlasztja a bőr felső rétegét és segíti az friss bőr képzését.
A kecsketejből készült szappan hidratáló és tápláló hatású.
Hát ezért készítem a szappanjaim kecsketejből!
Kérdés?
kép:awelltraveledwoman.tumblr.com

2012. szeptember 20., csütörtök

Extra szüz olivaolajos szappan

Az extra szűz olívaolajból és kecsketejből készült szappanom ajánlani tudom mindazoknak akiknek extrán érzékeny a bőre. Ekcémás és a pszoriázisos bőr tüneteinek enyhítésére is alkalmas.
Kisbabád bőrének ápolására is tökéletes választás, egyedüli szappan melyet, már újszülött kortól használhattok.
Arra vigyázz, hogy szembe kerülve csíp!
Az extra szűz olívaolajos szappan tulajdonságai:
-mivel csak extra szűz olívaolajat tartalmaz, ezért csak enyhén habzik, de nem kell megijedni, attól még szépen tisztít, de ha habzó szappanra vágysz, akkor ne ezt válaszd!
-az olívaolaj telis-tele van antioxidánsokkal ( A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin), melyek semlegesítik a sejteket romboló  szabad gyököket.
Ajánlani tudom mindazoknak, akik szeretik az illatmentes, enyhén habzó, de tápláló szappanokat. Használatával kidobhatod testápolóidat, nem lesz rájuk szükséged.



2012. augusztus 21., kedd

Vörösboros szappanról

Vörösboros szappan jótékony hatásáról. A vörösborivásnak  gyógyító hatást tulajdonítanak már ősidők óta, manapság egyre elterjedtebb a külső használata is. Regenerálja és hámlasztja a bőrt és nem utolsósorban bőrfiatalító hatású. Magas csersav tartalma miatt seborrheás bőrre nagyon jó.

A szappan hatásainak kiegészítésére ajánlanám még a borfürdőt, melynek elsősorban  kiváló antioxidáns hatását emelném ki. A mindennapok során testünket folyamatosan oxidatív károsodás éri, ami az öregedést okozza. Ezt többnyire olyan mérgező anyagok vagy szabad gyökök okozzák, amik légszennyeződéssel, vegyi anyagokkal, túl sok alkoholfogyasztással vagy dohányzással, de előfordulhat, hogy étkezések során, például túl sok zsíros ételt fogyasztásakor kerülhetnek szervezetünkbe. Az emberi test saját védekező rendszerrel bír, vagyis speciális enzimeket állít elő, melyek megkötik és közömbösítik a szabad gyököket. Az antioxidánsok, mint például a vörösborban megtalálható polifenol, flavonoid ezeknek az enzimeknek a működését segítik, így amikor belemerülünk egy kellemes borfürdőbe bőrünk új életre kel, megfiatalodik. A boros kádban eltöltött 20-30 perc alatt fokozódik a bőr rugalmassága, simább, bársonyosabb, hidratáltabb lesz, miközben még az öregedést is késleltethetjük, ha időről-időre rendszeresen használjuk.
Házi borfürdő készítése: a fürdővízhez egy deci fahéjjal, szegfűszeggel, naranccsal és mézzel ízesített forralt vörös bort öntsünk, fontos, hogy ne tablettás bor legyen! Forrás:utisugo.hu

Extra tipp: a fürdőzés közben egy pohárka minőségi vörösbor elfogyasztása igen erősen ajánlott :-)

Vörösboros szappan összetétele: elszappanosított kókuszzsír, pálmazsír, extra szűz olívaolaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj, vörösbor, pici kecsketej, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs, szerecsendió.
Ki szeretné kipróbálni?

2012. augusztus 16., csütörtök

Aranykapu Ada 2012.08.15


Részt vettem tegnap az adai Aranykapu Vásáron, ez egy szabadtéri rendezvény, kézműves termékekkel és esti szórakoztató programokkal Ada sétálóutcáján, népzenei és néptánc műsorral. A sétálóutca telis tele volt vásárosokkal, alig kaptam szabad helyet. Az én asztalkámon nem volt teljes a kínálat, természetesen a klasszikusok jelen voltak: levendulás szappan, körömvirágos szappan, sószappan, kamillás szappan, mentás szappan, ezek mellett készítettem vörösboros szappant fahéjjal, ennek vegyes hatása volt az emberekre volt akinek tetszett, de volt akinek nagyon nem! :-)
Még az újvidéki tv riportere is megtalált, nemcsak interjút kért tőlem, de még szappant is vett! Az interjút remélem senki se nézi, mert zavaromban össze-vissza beszéltem, hülyeségeket mondtam, akik mégis megnézik remélem megbocsássák ezt nekem, "nem vagyok én szokva ehhez"!
A szappanjaim fogadtatása pozitív volt, nagyon jól éreztem magam a sok érdeklődő ember között! Köszönöm a részvételi lehetőséget! Remélem jövőre is ott lehetek!

2012. május 15., kedd

Vajdasági szappankészités nehézségei

Április 28- tól elmondhatom , hogy tudok szappant készíteni! Az én kicsi konyhámban és az én képzeletem szerint! Hát mit mondjak nagyon szuper érzés! Felrakok 2 képet,ha sikerül, az első sk szappanjaimról!
A nehézségek ott akadtak, hogy nem tudok kis városomban alapanyagokat beszerezni hozzá....
Se NaOH, se kókuszzsir, se pálmaolaj, a teafaolaj is csak ábránd nekem... Illóolaj csak eukaliptusz, menta és narancs van... eddig is tudtam, hogy kisvárosban élek, de hogy ennyire?!
Azért nem adom fel!
Folyt köv....
Addig is gyönyörködjetek, elsőre nem is rosszak ugye?!
 Alapanyagok: lug, kókuszolaj, pálmaolaj, napraforgó olaj, extra szüz olivaolaj, kecsketej és körömvirág!
Ekcémás,érzékeny bőrre ajánlott.
Tápláló, bőrgyógyító hatású.
Alapanyagok: lug, kókuszolaj, pálmaolaj, napraforgóolaj, extra szűz olivaolaj, kecsketej és a bolondítók: menta, citromfű, csalán, zöldalga és teafaolaj.
Minden bőrtipusra.
Frissitő, fertőtlenítő és tápláló hatású.

wibiya widget